Strona główna  »  Produkty bezglutenowe  »  Koncentraty do pieczenia  »  Celiko ciasto drożdżowe bezglutenowe z drożdżami 200g - koncentrat

Celiko ciasto drożdżowe bezglutenowe z drożdżami 200g - koncentrat

Celiko ciasto drożdżowe bezglutenowe z drożdżami 200g - koncentrat

Producent:   Celiko
Waga / Objętość:   200g
Cena: 4,08 zł




Opis:

Koncentrat ciasta drożdżowego w proszku do przygotowania słodkich ciast drożdżowych, babek, drożdżówek, pączków i racuchów.
Produkt bezglutenowy

Składniki:

mąka ryżowa, skrobia kukurydziana, glukoza, drożdże suszone 3%, sól.
Może zawierać: soję, mleko i ich produkty pochodne.

Wartości odżywcze:

Wartość odżywcza w 100g:
wartość energetyczna: 1507kJ/ 360kcal
tłuszcz: 0,6 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,2 g
węglowodany: 83 g
w tym cukry: 5 g
białko: 4,2 g
sól: 0,25 g

Porady:

*** CIASTO DROŻDŻOWE Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ ***
składniki:
Ciasto: 1 opakowanie koncentratu ciasta drożdżowego, 2 jaja, 150 ml mleka, 30 g oleju lub roztopionego masła, 1 łyżeczka cukru wanilinowego, owoce.
Kruszonka: 1 łyżka skrobi ziemniaczanej, 1 łyżka mąki ryżowej, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 1 łyżeczka oleju lub roztopionego masła.
przyrządzenie:
1. Do miski przesiej koncentrat ciasta, dodaj cukier wanilinowy, wbij jaja i wlej ciepłe mleko o temperaturze max. 30°C.
2. Wyrabiaj mikserem ok. 3 min (ręcznie, aż będzie gładka, jednolita, błyszcząca masa).
3. Wlej tłuszcz i wyrabiaj jeszcze ok. 2 min.
4. Ciasto przełóż do foremki (średnica ok. 20 cm) nasmarowanej tłuszczem lub wyłożonej pergaminem i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 30 min.
5. Z podanych składników zagnieć kruszonkę.
6. Na cieście rozłóż owoce i posyp kruszonką.
7. Ciasto włóż do nagrzanego piekarnika, piecz w temp. 180°C, około 30 min.
8. Gotowe ciasto można dodatkowo posypać cukrem pudrem lub polukrować.

***RACUCHY Z JABŁKIEM***
Składniki:
1 opakowanie koncentratu ciasta drożdżowego, 1 jajo, 160 ml mleka, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 1 duże jabłko, olej do smażenia.
przyrządzenie:
1. Do miski przesiej koncentrat ciasta, dodaj cukier wanilinowy, wbij jaja i wlej ciepłe mleko o temperaturze max. 30°C.
2. Wyrabiaj mikserem ok. 3 min (ręcznie, aż będzie gładka, jednolita, błyszcząca masa).
3. Zetrzyj jabłko na tarce, dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj.
4. Ciasto pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 30 min.
5. Rozgrzej tłuszcz na patelni.
6. Ciasto nabieraj łyżką i kładź na patelni. Smaż do momentu aż racuchy będą miały złoty kolor z dwóch stron.
7. Usmażone odkładaj na papierowy ręcznik w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu.
8. Gotowe posyp cukrem pudrem.

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
© 2009 Lompart.pl
powered by G3 Media

ue