Strona główna  »  Produkty bezglutenowe  »  Koncentraty do pieczenia  »  Celiko chleb ryżowy bezglutenowy 400g - koncentrat

Celiko chleb ryżowy bezglutenowy 400g - koncentrat

Celiko chleb ryżowy bezglutenowy 400g - koncentrat

Producent:   Celiko
Waga / Objętość:   400g
Cena: 4,69 zł




Opis:

Koncentrat chleba ryżowego w proszku do przygotowywania chleba, bułek, pyz drożdżowych i pizzy.
Produkt bezglutenowy

Skład:

skrobia ziemniaczana, mąka ryżowa (30%), glukoza, guma guar (substancja zagęszczająca), drożdże suszone, sól
Może zawierać soję, mleko i ich pochodne

Wartości odżywcze:

Wartość odżywcza w 100g:
wartość energetyczna: 1424 kJ/ 340 kcal
tłuszcz: 0,6 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,1 g
węglowodany: 78 g
w tym cukry: 4,8 g
białko: 3,0 g
sól: 1,8 g

Porady:

Chleb lub bułki:

Składniki:

1 opakowanie koncentratu 400 g

130 ml mleka, 220 ml wody

1 łyżka stołowa oleju lub stopionego masła, 2 jaja (chleb można wypiekać bez jajka* i mleka**)

Porcja na keksówkę o wymiarach 12x26 cm

* należy użyć wówczas więcej wody lub mleka 80-90 ml

** mleko można zastąpić wodą lub mlekiem roślinnym 1:1

Wykonanie: mieszankę wsypać do naczynia, dodać ciepłą wodę i mleko o temp. ok. 35 stopni, tłuszcz oraz jaja. Całość dobrze wymieszać, następnie wyrabiać ręcznie lub miksować ok. 5 min. Ciasto powinno być bardzo gęste. Następnie ciasto przełożyć do wysmarowanej olejem formy o wymiarach 12x26 cm (chleb) lub uformowanych na szklance małych foremek z folii aluminiowej (bułki). Powierzchnię posmarować olejem. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 30 min. (chleb) i na 15 minut (bułki). Piec w temperaturze 200 stopni, 40-45 minut (chleb) i 30 minut (bułki).

Wyrośnięte ciasto w foremkach z folii aluminiowej można uparować na pyzy drożdżowe. Chleb można wypiekać w automacie do chleba. Stosować program do wypieku pieczywa bezglutenowego lub krótki (w zależności od stosowanego urządzenia.

Pizza

Składniki: 200 g koncentratu mąki, 65 ml mleka, 110 ml wody, 1/2 łyżki stołowej oleju lub stopionego masła, 1 jajo, składniki do pizzy wg upodobania: sos pomidorowy, ser żółty, warzywa, wędliny przyprawy.

Wykonanie: 200 g mieszanki wsypać do naczynia, dodać ciepłą wodę i mleko o temp. ok. 35 stopni, tłuszcz oraz jajo. Całość dobrze wymieszać, następnie wyrabiać ręcznie lub miksować ok. 5 min. Ciasto powinno być bardzo gęste. Następnie ciasto przełożyć do wysmarowanej olejem formy o średnicy ok. 20 cm. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

Górę ciasta posmarować delikatnie sosem pomidorowym a następnie ułożyć składniki wg upodobania. Całość posypać przyprawami oraz startym serem. Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 200 stopni, 30-35 minut.
© 2009 Lompart.pl
powered by G3 Media

ue