Strona główna  »  Produkty bezglutenowe  »  Koncentraty do pieczenia  »  Celiko ciasto makaronowe bezglutenowe 200g - koncentrat

Celiko ciasto makaronowe bezglutenowe 200g - koncentrat

Celiko ciasto makaronowe bezglutenowe 200g - koncentrat

Producent:   Celiko
Waga / Objętość:   200g
Cena: 2,75 zł




Opis:

Koncentrat ciasta makaronowego w proszku - do przygotowania makaronu, naleśników, tortilli, klusek, kopytek i pierogów.

Skład:

mąka ryżowa, skrobia ziemniaczana, sól
Może zawierać: soję, mleko, orzeszki ziemne, orzechy laskowe

Wartości odżywcze:

Wartość odżywcza w 100 g:

wartość energetyczna: 362 kcal (1514 kJ)

Tłuszcz: 1 g

w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,3 g

Węglowodany: 83 g

w tym cukry: 0 g

Białko: 4,3 g

Sól: 1,2 g

Porady:

Makaron
Składniki: 1 opakowanie koncentratu (200g), 1 jajo, 10 g oleju (jedna łyżka), ok. 30-50 ml wody (4-5 łyżek)
Wykonanie:
1. zawartość torebki wsypać na stolnicę, wbić jajo, dodać olej i wodę (2-4 łyżki)
2. zagnieść ciasto dodajac małymi porcjami pozostałą wodę tak, aby wszystkie składniki połoczyły się w "kulkę" i wyrabiać ok. 5 minut
3. rozwałkować ciasto lekko posypując skrobią ziemniaczaną. następnie pociąć na paski ok. 5 cm, posypać skrobią ziemniaczaną, nałożyć jeden pasek na drugi i cienko pokroić.
4. wrzucić makaron do wrzącej osolonej wody, zamieszać, przykryć i gotować ok. 10-15 minut do miękkości
5. odcedzić, przelać wodą, odsączyć i podawać wg uznania.

Tortilla
Składniki: 1 opakowanie koncentratu (200g), 2 łyżki oleju, 1/2 łyżeczki soli, 150-200 ml mleka, 1 jajo, składniki do tortlilli (warzywa, mieso, sos, przyprawy
Wykonanie:
1. zawartość torebki wysypać do miski, dodać jajo, olej, sól, mleko i wymieszać tak, aby uzyskać półpłynną konsystencję, jak na naleśniki
2. umieścić okrągłą, cienką warstwę ciasta na rozgrzanym oleju na patelni i smażyć na złocisty kolor
3. podgrzany placek posmarować sosem (4 łyżki majonezu i 3 łyżki ketchupu bezglutenowego), położyć mięso (pokrojona w kostkę, przyprawiona i usmażona pierś z kurczaka) oraz pokrojone w kostkę warzywa (cebula, pomidor, ogórek, żółta i zielona papryka) w takiej ilości aby tortilla się zamknęła. Uformować tortillę.
© 2009 Lompart.pl
powered by G3 Media

ue