Strona główna » Ziarna i nasiona » Zboża » Popping amarantusowy-preparowane nasiona amarantusa 100g Szarłat
Popping amarantusowy-preparowane nasiona amarantusa 100g Szarłat
Producent: SzarłatWaga / Objętość: 100g
Cena: 5,78 zł
Opis:
Ekspandowane nasiona amarantusa od niedawna w wielu państwach odkrytego na nowo i coraz częściej nazywanego zbożem XXI wieku.Składniki:
100% nasion amarantusaWartości odżywcze:
wartość energetyczna 1735 kJ / 413 kcalbiałko 15,0g
węglowodany 71,5g
tłuszcz 7,5g
składniki mineralne 3,0g
-w tym wapń 160mg
-w tym magnez 230mg
-w tym fosfor 550mg
-w tym żelazo 10mg
witamina B2 2,08mg
Porady:
*** JABŁKA PIECZONE Z AMARANTUSEM ***składniki:
4 jabłka
1 filiżanka poppingu z amarantusa
3 łyżki ziaren słonecznika
1 łyżka miodu
1 łyżeczka cynamonu
masło do smarowania naczynia żaroodpornego
przyrządzenie:
Jabłka przed pieczeniem umyć, osuszyć i wydrążyć usuwając gniazda nasienne. Wymieszać ziarno słonecznika z poppingiem z amarantusa, cynamonem i miodem. Napełnić jabłka. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu posmarowanym masłem i lekko podlać wodą, aby nie pękała skórka jabłek. Piec około 30 minut w temp 200 st C
*** OWOCOWA SAŁATKA ***
składniki:
puszka ananasów
puszka brzoskwiń
100g rodzynek
2 winne jabłka
2 banany
5 mandarynek
krem jogurtowy
50g migdałów
5 łyżeczek poppingu
przyrządzenie:
Owoce starannie umyć, opłukac rodzynki. Pozostałe "owocowe" składniki wyjąć z puszek i pokroić w równą kostkę, włożyć do salaterki. Migdały sparzyć, obrać ze skórki, drobno posiekać i dodać do owoców w salaterce. Obrane ze skórki jabłka, banany i mandarynki pokroić w kostkę i połączyć z resztą owoców. Wszystko starannie i delikatnie wymieszać. Jako sosu do sałatki użyć jogurtu, posypać poppingiem.