Strona główna  »  Przyprawy i dodatki  »  Mieszanki przyprawowe i sole  »  Pektyna 25g Radix-Bis

Pektyna 25g Radix-Bis

Pektyna 25g Radix-Bis

Producent:   Radix-Bis
Waga / Objętość:   25g
Cena: 5,84 zł




Opis:

Pektyna to rodzaj węglowodanów naturalnie występujących w roślinach i owocach (jabłka, marchew, morele, banany, brzoskwinie). Ma właściwości żelujące, dlatego jest wykorzystywana do produkcji dżemów, powideł i galaretek.

Skład:

pektyna dekstroza

Wartości odżywcze:

Wartości odżywcze w 100 g:

wartość energetyczna: 1130 kJ / 270 kcal

Tłuszcz: 0 g

w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0 g

Węglowodany: 44 g

w tym cukry: 44 g

Błonnik: 46 g

Białko: 0,5 g

Sól: 3,8 g

Porady:

Do sporządzenia dżemu należy przygotować: 2 kg owoców, 1 kg cukru, 2 płaskie łyżeczki kwasu cytrynowego, 1 opakowanie pektyny.

Sposób wykonania:

1. owoce umyć, wypestkować, większe owoce rozdrobnić. Owoce umieścić w garnku.

2. pektynę wymieszać ze szklanką cukru. Do gotujących się owoców dodać mieszankę cukru z pektyną, oraz pozostały cukier. Po rozpuszczeniu cukru dodać kwas cytrynowy. Zagotować ciągle mieszając (ok. 5 minut).

3. Zdjąć z ognia, w razie potrzeby powstałą piane zebrać. Gorącym dżemem napełnić słoiki i natychmiast szczelnie zamknąć. Zaleca się pasteryzację przez 20 minut.
© 2009 Lompart.pl
powered by G3 Media

ue