Strona główna  »  Produkty bezglutenowe  »  Koncentraty do pieczenia  »  Mieszanka mąka uniwersalna bezglutenowa 200 g Celiko

Mieszanka mąka uniwersalna bezglutenowa 200 g Celiko

Mieszanka mąka uniwersalna bezglutenowa 200 g Celiko

Producent:   Celiko
Waga / Objętość:   200 g
Cena: 5,59 zł




Opis:

Koncentrat mąki bezglutenowej do przygotowania makaronu, naleśników, tortilli, klusek, kopytek, pierogów oraz ciasta parzonego.
Produkt bezglutenowy

Wartości odżywcze:

Wartości odżywcze w 100 g:
Wartość energetyczna: 1508 kJ / 360 kcal
Tłuszcz: 0,6 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,3 g
Węglowodany 82 g
w tym cukry: 0 g
Białko: 5,4 g
Sól: 1,21 g

Porady:

Doskonała do: tortilli, kopytek (szagówek), pierogów, makaronu, klusek, ciasta parzonego.
TORTILLA
Składniki: 1 koncentrat mąki bezglutenowej 200 g, 20 g oleju (2 łyżki), ok. 150-200ml mleka, 1 jajo, twoje ulubione dodatki np. usmażona pierś z kurczaka z przyprawami, warzywa wg uznania, sos, przyprawy
Wykonanie: zawartość torebki wsypać do miski, dodać jajo, olej, sól, mleko i wymieszać, tak żeby uzyskać półpłynną konsystencję ciasta jak na naleśniki.
Na patelnię nalać niewielką ilość oleju i ją rozgrzać. Następnie nalać cienką warstwę ciasta i smażyć na złocisty kolor z dwóch stron.
Podgrzany placek posmarować sosem i położyć dodatki. Następnie uformować tortillę.
PIEROGI
Składniki: 1 koncentrat mąki bezglutenowej 200 g, 1 jajo, 90-100 ml ciepłej wody, 1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego ok. 5 g, ulubiony farsz.
Wykonanie: Siemię lniane zalej 50 ml ciepłej wody i odstaw do napęcznienia 3-5 min..
Do miski przesiej koncentrat mąki, dodaj jajo i wlej siemię. Zagniataj ciasto dolewając pozostałą część wody, do momentu , aż nie będzie sie kruszyć.
Ciasto wałkuj partiami (szybko wysycha, więc najlepiej przykryc folią spożywczą). Szklanką wykrawaj krążki. Na krążek nakładaj farsz, złóż na pół i dokładnie sklej.
Pierogi wrzucaj na wrzącą, lekko osoloną wodę. Aby pierogi się nie sklejały, można dodać do wody łyżeczkę oleju lub masła. Pierogi gotuj ok. 5-7 minut od czasu wypłynięcia na powierzchnię.
CHLEBEK BANANOWY
Składniki: 1 koncentrat mąki bezglutenowej 200 g, 2 jaja, 8 łyżek stołowych oleju 40 g, 3 banany (ok. 500 g ze skórką), 1 łyżka cukru (15 g), 1 łyżeczka proszku do pieczenia Celiko 5g.
Wykonanie: Banany obierz ze skórki. Jeśli banany są dojrzałe (skóra jest żółto- brązowa lub brązowa) to wystarczy rozgnieść je widelcem. W przypadku niedojrzałych bananów (skórka jest jasno- żółta lub zielona) najlepiej je zblendować.
Banany połącz z jajami i olejem a następnie dodaj koncentrat mąki, cukier i proszek do pieczenia izmiksuj całość. Jesli masa wyjdzie zbyt gęsta (nie jest lejąca), należy dolać wody (1-2 łyżki stołowe).
Ciasto przełóż do keksówki (23x11cm) i piecz 45 min w temp. 180 stopni.
© 2009 Lompart.pl
powered by G3 Media

ue