Strona główna  »  Produkty bezglutenowe  »  Koncentraty do pieczenia  »  Pączki & faworki mieszanka bezglutenowa 400g Bezgluten

Pączki & faworki mieszanka bezglutenowa 400g Bezgluten

Pączki & faworki mieszanka bezglutenowa 400g Bezgluten

Producent:   Bezgluten
Waga / Objętość:   400g
Cena: 10,70 zł




Opis:

Pączki & faworki - mieszanka bezglutenowa.
Odpowiednie dla osób nietolerujących glutenu.

Składniki:

skrobie (pszenna bezglutenowa, kukurydziana), mąka kukurydziana, glukoza, substancje zagęszczające: guma guar, hydroksypropylometyloceluloza; błonnik ziemniaczany, regulator kwasowości: lakton kwasu glukonowego; substancja spulchniająca: wodorowęglan sodu.

Wartości odżywcze:

Wartości odżywcze w 100 g:

Wartość energetyczna: 1487 kJ/ 350 kcal

Tłuszcz: 0,3 g

w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,2 g

Węglowodany: 85 g

w tym cukry: 4,2 g

Błonnik: 2,1 g

Białko: 0,8 g

Sól: 0,13 g

Porady:

Sposób przygotowania: PĄCZKI
Rozczyn: 30 g drożdży świeżych, 1 łyżka cukru, 1/3 szklanki letniego mleka, 2 łyżki (ok. 30 g) mieszanki Pączki & faworki - mieszanka bezglutenowa
Ciasto: 4 żółtka, 4 łyżki cukru waniliowego, 370 g mieszanki Pączki & faworki - mieszanka bezglutenowa, 1/2 szklanki letniego mleka, 1 łyżka spirytusu (opcjonalnie), 4 łyżki roztopionego masła.
Wykonanie: składniki na rozczyn połączyć i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 15 minut. Żółtka z cukrem waniliowym utrzeć na jasną, puszystą masę. Do miski wsypać pozostałą mieszankę Pączki & faworki, dodać wyrośnięty rozczyn i wyrobić ciasto. Dodać mleko (spirytus - opcjonalnie), pianę z żółtek, a pod koniec wyrabiania roztopione masło. Powstałe ciasto będzie miało dosyc luźną, kleistą konsystencję. Przykryć je ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 50 minut, aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na części (ok. 60 g każda), uformować kulki i ponownie odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na ok. 30 min. Pączki smażyć na rozgrzanym głębokim tłuszczu do zarumienienia skórki ok. 3 minut z każdej strony. Po usmażeniu wyłożyć na papierowy ręcznik. Wystudzone nadziewać ulubioną konfiturą, posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.
(Z podanego przepisu możemy przygotować ok. 13 pączków)

Sposób przygotowania: FAWORKI
250 g mieszanki Pączki & faworki - mieszanka bezglutenowa, 130 g śmietany 18%, 3 żółtka, 2 łyzki cukru, 1 łyżka spirytusu (opcjonalnie)
Wykonanie: Żółtka i cukier umieścić w misce i utrzeć na gładką masę. Dodac pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Następnie napowietrzyć je poprzez uderzanie wałkiem lub wielokrotne składanie na pół i rozwałkowywanie. gotowe ciasto cienko rozwałkować i pociąć na paski. Na środku każdego paska zrobić nacięcie, przez które należy przewinąć jeden koniec ciasta. Faworki smażyć na rozgrzanym oleju po 1 minucie z każdej strony. Po usmażeniu wyłożyc na ręcznik papierowy. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
© 2009 Lompart.pl
powered by G3 Media

ue