Strona główna » Mąki i makarony » Mąki » Mieszanka do wypieku chleba litewskiego na naturalnym zakwasie 550g Lompart

Mieszanka do wypieku chleba litewskiego na naturalnym zakwasie 550g Lompart
Producent: LompartWaga / Objętość: 550g
Cena: 9,42 zł
Opis:
Mieszanka do wypieku chleba litewskiego na naturalnym zakwasie.Skład:
mąka pszenna, mąka żytnia, słód żytni ciemny, zakwas żytni (mielone pełne ziarno żyta, kultury starterowe), sól, kminek, cukier, drożdże.Może zawierać: jaja, soję, mleko, seler, gorczycę, orzechy.
Wartości odżywcze:
Wartości odżywcze w 100 g:Wartość energetyczna: 356 kcal
Tłuszcz: 1,4 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,2 g
Węglowodany: 76 g
w tym cukry: 2,5 g
Błonnik: 2,6 g
Białko: 8,6 g
Sól: 1,8 g
Porady:
Sposób użycia:1. Zawartość opakowania wsyp do miski.
2. Dodaj 400 ml ciepłej wody około 26°C i łyżeczkę miodu.
3. Mieszaj do połączenia się wszystkich składników - około 3-4 minut (najlepiej robotem kuchennym).
4. Pozostaw przykryte ciasto na 30 minut.
5. Do ciasta dodaj 3 łyżki oleju roślinnego lub oliwy i wymieszaj ponownie.
6. Przełóż ciasto do wysmarowanej formy (najlepiej o wymiarach 35x14, 1,8 l)
7. Pozostaw w ciepłym miejscu na +/- 50 minut (ciasto powinno podwoić swoją objętość), następnie wstaw do rozgrzanego piekarnika do 220-230°C
8. Wypiekaj tak 10 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 180-190°C i dalej piec około 30 minut.
9. Po wyjęciu z piekarnikaposmaruj z wierzchu chleb wodą za pomoca pędzla.
10. Wyjmij chleb z blaszki, pozostaw do ostygnięcia na kratce.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.