Strona główna » Mąki i makarony » Mąki » Mieszanka do wypieku chleba wileńskiego z burakiem 570g Lompart

Mieszanka do wypieku chleba wileńskiego z burakiem 570g Lompart
Producent: LompartWaga / Objętość: 570g
Cena: 9,92 zł
Opis:
Mieszanka do wypieku chleba wileńskiego z burakiem.Skład:
mąka pszenna, mąka żytnia, słód żytni ciemny, zakwas żytni (mielone pełne ziarno żyta, kultury starterowe), burak czerwony, drożdże piekarskie, sól, cukier.Moze zawierać jaja, soję, mleko, seler, gorczycę, orzechy.
Wartości odżywcze:
Wartości odżywcze w 100 g:Wartość energetyczna: 335 kcal
Tłuszcz: 1,3 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,18 g
Węglowodany: 72 g
w tym cukry: 4,2 g
Błonnik: 1,8 g
Białko: 8 g
Sól: 1,6 g
Porady:
Sposób użycia:1. Zawartość opakowania wsyp do miski.
2. Dodaj 400 ml ciepłej wody ok. 26°C, 1 łyżeczkę miodu.
3. Mieszaj do połączenia się wszystkich składników - ok. 3-4 minut (najlepiej robotem kuchennym).
4. Pozostaw przykryte ciasto na 30 minut.
5. Do ciasta dodaj 3 łyżki oleju roślinnego lub oliwy i wymieszaj ponownie.
6. Przełóż ciasto do wysmarowanej formy (najlepiej o wymiarach 35x14, 1,8l)
7. Pozostaw w ciepłym miejscu na +/- 50 minut (ciasto powinno podwoić swoją objętość), następnie wstaw do rozgrzanego piekarnika do 220-230°C
8. Wypiekaj tak 10 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 180-190°C i dalej piecz przez ok. 30 minut.
9. Po wyjęciu z piekarnika posmaruj z wierzchu chleb wodą za pomocą pędzla.
10. Wyjmij chleb z blaszki, pozostaw do ostygnięcia na kratce.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.