Strona główna  »  Mąki i makarony  »  Mąki  »  Mieszanka do wypieku chleba wileńskiego z burakiem 570g Lompart

Mieszanka do wypieku chleba wileńskiego z burakiem 570g Lompart

Mieszanka do wypieku chleba wileńskiego z burakiem 570g Lompart

Producent:   Lompart
Waga / Objętość:   570g
Cena: 9,92 zł




Opis:

Mieszanka do wypieku chleba wileńskiego z burakiem.

Skład:

mąka pszenna, mąka żytnia, słód żytni ciemny, zakwas żytni (mielone pełne ziarno żyta, kultury starterowe), burak czerwony, drożdże piekarskie, sól, cukier.
Moze zawierać jaja, soję, mleko, seler, gorczycę, orzechy.

Wartości odżywcze:

Wartości odżywcze w 100 g:

Wartość energetyczna: 335 kcal

Tłuszcz: 1,3 g

w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,18 g

Węglowodany: 72 g

w tym cukry: 4,2 g

Błonnik: 1,8 g

Białko: 8 g

Sól: 1,6 g

Porady:

Sposób użycia:
1. Zawartość opakowania wsyp do miski.
2. Dodaj 400 ml ciepłej wody ok. 26°C, 1 łyżeczkę miodu.
3. Mieszaj do połączenia się wszystkich składników - ok. 3-4 minut (najlepiej robotem kuchennym).
4. Pozostaw przykryte ciasto na 30 minut.
5. Do ciasta dodaj 3 łyżki oleju roślinnego lub oliwy i wymieszaj ponownie.
6. Przełóż ciasto do wysmarowanej formy (najlepiej o wymiarach 35x14, 1,8l)
7. Pozostaw w ciepłym miejscu na +/- 50 minut (ciasto powinno podwoić swoją objętość), następnie wstaw do rozgrzanego piekarnika do 220-230°C
8. Wypiekaj tak 10 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 180-190°C i dalej piecz przez ok. 30 minut.
9. Po wyjęciu z piekarnika posmaruj z wierzchu chleb wodą za pomocą pędzla.
10. Wyjmij chleb z blaszki, pozostaw do ostygnięcia na kratce.

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
© 2009 Lompart.pl
powered by G3 Media

ue