Strona główna » Mąki i makarony » Mąki » Mieszanka do wypieku chleba keto 600g Lompart

Mieszanka do wypieku chleba keto 600g Lompart
Producent: LompartWaga / Objętość: 600g
Cena: 21,35 zł
Opis:
Mieszanka do wypieku chleba keto.Składniki:
białko pszenne, błonnik owsiany, siemię lniane złote, sól.Produkt zawiera gluten pochodzący ze zbóż.
Może zawierać jaja, soję, mleko, seler, gorczycę, orzechy.
Wartości odżywcze:
Wartości odżywcze w 100 g:Wartość energetyczna: 404 kcal
Tłuszcz:
w tym kwasy tłuszczowe nasycone:
Węglowodany:
w tym cukry: 1,3 g
Błonnik: 4,7 g
Białko: 67 g
Sól: 2,5 g
Porady:
Z naszej mieszanki upieczesz 3 chleby.Do wypieczenia jednego chleba potrzebujesz:
- 200 g mieszank
- 200 ml ciepłej wody
- 5 g drożdży suchych lub 10 g świeżych
- 1 jajko
Sposób przygotowywania:
1. Przygotuj zaczyn, do wody wsyp drożdże, pół płaskiej łyżeczki cukru i wymieszaj. Odstaw na 10 minut.
2. Wsyp do miski 200 g mieszanki, dodaj jajko, masło i zaczyn. Całość dobrze wymieszaj (najlepiej robotem kuchennym). Odstaw na 10-15 minut.
3. Po tym czasie uformuj bochenek i włóż do wysmarowanej np. smalcem blaszki. Pozostaw w ciepłym miejscu na +/- 1,5 godziny.
4. Następnie wyrośnięte ciasto wstaw do zimnego piekarnika.
5. Ustaw temperaturę na 180°C z termoobiegiem i piecz ok. 40 minut lub do uzyskania ciemnobrązowego koloru chleba. Czas pieczenia liczymy od momentu nagrzania piekarnika.
6. Po wyjęciu z piekarnika chleb posmaruj z wierzchu wodą za pomocą pędzla i odstaw na metalową kratkę do ostygnięcia.
Wypieczony chleb najlepiej przechowywać w lodówce.