Strona główna  »  Produkty bezglutenowe  »  Mąki i makarony  »  Mąka z amarantusa 500g Szarłat

Mąka z amarantusa 500g Szarłat

Mąka z amarantusa 500g Szarłat

Producent:   Szarłat / Polska
Waga / Objętość:   500g
Cena: 6,50 zł




Opis:

Amarantus jest jesną z nastarszych roślin uprawnych. Przed 3000 lat do czasów kolumbijskich był podstawową rośliną zbożową uprawianą przez Indian zamieszkujących środkową i południową Amerykę. Uprawne formy amarantusa wytwarzają do 50cm długości kwiatostan dający około 50 tysięcy nasion koloru kremowego, złocistego lub różowego.
Mąka z nasion amarantusa charakteryzuje się wysoką wartością odżywczą i dietetyczną. Zawiera około 17% białka o wyjątkowej jak na białko roślinne wartości biologicznej. Jest ono bogate w lizynę, metioninę i tryptofan, w które są ubogie białka zbóż tradycyjnych. Zawarty w mące tłuszcz (ok. 8%) jest bogaty w niezbędne kwasy tłuszczowe oraz tokotrienole (pochodne witaminy E). Mąka z amarantusa jest bogata w żelazo, wapń i magnez. Zawartość żelaza jest 5 - krotnie wyższa niż w pszenicy.

Skład:

mąka z nasion amarantusa

Wartości odżywcze:

wartość energetyczna 1753 kJ / 409 kcal
białko 17,0g
węglowodany 67,5g
tłuszcz 8,0g
witamina B2 1,816mg

Porady:

Sposób stosowania:
Jako dodatek do szeregu wyrobów spozywczych produkowanych przemysłowo oraz w gospodarstwie domowym, np. makaron, pieczywo, ciastka, torty i inne. Ze względu ma zawartość skrobi wyroby z udziałem mąki winny być poddane obróbce termicznek (gotowaniu, pieczeniu, duszeniu czy smażeniu). dodatek mąki jest uzależniony od rodzaju wyrobu. Przy zastosowaniu jej jako składnika polepszającego właściwości fizyczne i odżywcze może wynosić 5-10%, a nawet do 15% przy niektórych potrawach mącznych.

Amarantus (szarłat spożywczy) należy do grupy najstarszych roślin uprawnych świata. Przed odkryciem Ameryki był obok kukurydzy, ziemniaka i fasoli podstawową rośliną uprawną, uznawaną przez Inków i Azteków za roślinę świętą. Od niedawna w wielu państwach odkryta na nowo, coraz częściej nazywana zbożem XXI wieku.
Amaranrus posiada szczególnie wysokie walory odżywcze i zdrowotne:
- wysoka zawartość białka o wartośli biologicznej przewyższającej białko mleka
- nienasycone kwasy tłuszczowe ważne w zmniejszeniu ryzyka rozwoju miażdżycy i chorób serca
- reguluje biosynteze cholesterolu
- duża zawartość skwalenu opóźniającego procesy starzenia się organizmu
-niefermentujące włókno spożywcze obniżające ryzyko występowania chorób nowotworowych
-dwukrotnie więcej błonnika niż otręby owsiane
-duża zawartość cennych żywieniowo składników mineralnych takich jak żelazo, wapń, magnez, fosfor, potas oraz znaczna zawartość witamin z grupy B oraz witaminy A, E i C
-nie zawiera glutenu, może być cennym składnikiem diety dzieci chorych na celiakię.

PRZEPISY

*** PLASUSZKI Z AMARANTUSA ***
składniki:
2 jajka
1 filiżanka mleka
łyżka miodu
2 łyżki stopionego masła lub margaryny
1/4 filiżanki mąki pszennej
1/2 filiżanki mąki z amarantusa

przyrządzenie:
Jajka ubić, dodać mleko, miód, stopione masło i wymieszać. Dodać mąkę pszenna i mąkę z amarantusa. Wyrobić cisato i zostawić przez noc w lodówce. Formować z ciasta cienkie placuszki i smażyć na rozgrzanym oleju.

*** MURZYNEK Z AMARANTUSA ***
składniki:
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
2/3 szklanki mąki z amarantusa
1 kostka margaryny
1/2 szklanki mleka (lub wody)
2 szklanki cukru
4 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 jaja
zapach rumowy
popping do posypania

przyrządzenie:
Mleko, margarynę, cukier i kakao zagotować w rondelku : podzielić na 2 części. Po ostudzeniu jednej z nich dodać mąkę, proszek do pieczenia, żółtka, zapach. Wyrobić ciasto i delikatnie wymieszać z pianą z białek. Ciasto piec około 50 minut. Pozostałą część masy kakaowej wykorzystać jako polewę. Posypać ciasto poppingiem.\

*** KEKS Z AMARANTUSEM ***
składniki:
200 g mąki pszennej
50g mąki z amarantusa
300g ugotowanego ziarna amarantusa
50g poppingu z amarantusa
200g masła
200g cukru pudru
5 jaj
15g proszku do pieczenia
100g rodzynek
100g migdałów
100g suszonych moreli
70g suszonych śliwek
10 kropel aromatu pomarańczowego
szczypta soli

przyrządzenie:
Migdały sparzyć, obrać ze skórki i posiekać. Suszone owoce opłukać, pokroić i obtoczyć w mące. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Potem dodać mąkę pszenną i z amarantusa, popping, ugotowany amarantus oraz proszek do pieczenia i bakalie. Dobrze wymieszać i na koniec dodać ubitą pianę z białek. Formę wyłożyć pergaminem, wlać ciasto. Naciąć je wzdłuż nożem. Piec godzinę w temperaturze 190 st C.

*** ZUPA-KREM Z GROSZKIEM I ZACIERKAMI ***
składniki:
marchewka
pietruszka
kawałek selera
pól cebuli
mała porcja kapusty włoskiej
kartofel
3 łyżki masła
łyżka mąki
łyżka siekanej zielonej natki
sól
pieprz do smaku
150g zielonego mrożonego groszku
1,5l wody
na zacierki : 40g mąki z amarantusa, 1/2 jajka, 2 łyzki wody

przyrządzenie:
Obrane warzywa umyc i pokroić. W garnku rozpuścić masło, wrzucić przygotowane warzywa podlewając trzema łyżkami wody. Przez kilka minut dusić wszystko na małym ogniu, następnie przyprawić i zalać resztą wrzącej wody. Zmiksować. Gotować jeszcze około 15 minut, podprawić zasmażką z mąki i masła. Chwilę gotować wraz z zielonym groszkiem. Przygotować kluseczki jak na zacierki i ugotować w osolonej wodzie. dodać do zupy posypanej zieloną natką.
© 2009 Lompart.pl
powered by G3 Media

ue